Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

«Ας με μισούν, αρκεί να με φοβούνται»

  Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας έλεγε συχνά «oderint, dum mentuant», που σημαίνει «ας με μισούν, αρκεί να με φοβούνται». Εν αναμονή της 1ης Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να υφαίνει με μεθοδικότητα τον ιστό της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής του δράσης, όπως αυτή ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι.

  Σαράντα τέσσερα άτομα βρίσκονται υπό κράτηση από τις αστυνομικές δυνάμεις της Κωνσταντινούπολης τις τελευταίες ώρες, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι διαφόρων συνοικιών που ανήκουν στο φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κι ένας συντάκτης καθημερινής εφημερίδας, λόγω υποψιών ότι διατηρούν δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

  Την ίδια μέρα, η πολιορκία της συνοικίας Σιλβάν στο Ντιγιαρμπακίρ από τον τουρκικό στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις, άφησε πίσω της δύο νεκρούς και επτά τραυματίες. Υπολογίζεται πως από τον Ιούλιο, όταν και άρχισαν οι μάχες μεταξύ της Άγκυρας και του PKK, πάνω από 100 μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των νεκρών Κούρδων ανταρτών ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες (τον Αύγουστο είχαν ξεπεράσει τους 300). Εννοείται πως ανάμεσα στα θύματα, βρίσκονται πολλοί άμαχοι, γυναίκες και μικρά παιδιά, που πληρώνουν με το αίμα τους τον προεκλογικό αγώνα του AKP. 

  Η ενεργοποίηση των εθνικιστικών αντανακλαστικών δεν άργησε ούτε στιγμή για ορισμένους πολίτες της Τουρκίας, οι οποίοι διαδηλώνουν υπέρ της ασφάλειας της χώρας τους, ζητώντας από την κυβέρνηση την οχύρωση αυτής από κάθε μιαρό τρομοκρατικό στοιχείο που επιβουλεύεται την πρόοδό της. Τα βέλη κατευθύνονται κυρίως εναντίον του HDP την ώρα που άλλο ένα κρούσμα λογοκρισίας φαίνεται να έχει τελεστεί. Ο δημοσιογράφος Αχμέτ Χακάν, γνωστός για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, ξυλοκοπήθηκε έξω από το σπίτι του, αφήνοντας, για άλλη μια φορά, ερωτηματικά σχετικά με την ελευθερία του λόγου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.

  Είναι αλήθεια πως ένα μεγάλο κομμάτι του τουρκικού πληθυσμού επικροτεί τις κινήσεις του AKP και στηρίζει τον Ερντογάν, ο οποίος σιγοντάρει τις εθνικιστικές εξάρσεις και το θυμό ενάντια σε όσους στέκονται, σύμφωνα με εκείνον, εμπόδιο στα μεγαλεπήβολα εξουσιαστικά του σχέδια. Είναι, όμως, εξίσου αλήθεια ότι άλλη μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων αψηφά την απειλητική πολιτική του και διατηρεί για εκείνον το πρώτο μέρος της φράσης του Καλιγούλα: το μίσος.

  Ο Φώτης Μπενλίσοϊ, συμμετέχων στην Αντικαπιταλιστική Δράση, ένα δίκτυο ακτιβιστών που δραστηριοποιείται στα τουρκικά κοινωνικά κινήματα, σε πρόσφατη ομιλία του στην Αθήνα, έκανε λόγο για μια κοινωνική αντιπολίτευση απολύτως μετρήσιμη, που δεν μπορεί πλέον να περάσει απαρατήρητη και που, όπως όλα δείχνουν, θα οδηγήσει στην ανατροπή όσων θεωρούνταν μέχρι σήμερα δεδομένα. 

  Ο φόβος οδηγεί στην υποτέλεια και στην άκριτη υπακοή. Εξυπηρετεί και θρέφει τα συμφέροντα των ολιγαρχιών και των τυράννων. Οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου στην Τουρκία θα είναι μια μάχη ενάντια στον φόβο και στην προπαγάνδα και, αλίμονο, στην Ελλάδα ξέρουμε καλά πόσο δύσκολο είναι να πράξεις με τόλμη και κριτική σκέψη.

  Πρώτη δημοσίευση: Ημεροδρόμος, 5 Οκτωβρίου 2015